Veel gestelde vragen

Wat zijn geschikte foto lokaties?

Op elke stal is wel een mooi plekje te vinden. Denk aan een boom, een haag, stukje tuin, hekwerk, oude staldeur etc. Wanneer je beschikt over vervoer is het uiteraard het leukste om er op uit te trekken naar bos, strand, park of andere mooie lokatie.

 

Wat is er nodig voor een mooie black of fine-art foto?

Voor het mooiste resultaat zet ik jouw paard deels in het (dag)licht op een plek waar de achtergrond goed donker is. Denk hierbij aan een brede deuropening waarvan de ruimte er achter donker te maken is. Wanneer een dergelijke lokatie echt niet aanwezig is kan ik met een zwart achtergronddoek werken. Jouw paard moet hier wel geschikt voor zijn, sommige paarden vinden dit te spannend.

Ik wil zelf ook op de foto, wat moet ik aantrekken?

Deze keuze is uiteraard geheel aan jou. Sommige vinden het leuk om hun rijkleding te dragen en andere shinen graag in een mooie gala jurk. Ik kan alleen adviseren om effen gekleurde en rustige kleding aan te trekken. Ten eerste trekt kleding met een drukke print of felle kleuren erg de aandacht op het resultaat, wat ten kostte gaat van al het andere op de foto. Ten tweede gebeurd het regelmatig dat ik iets weg moet halen in fotoshop (bijv. een halstertouw), het is voor mij dan erg moeilijk om de orginele print van de kleding te behouden.

Wat als het slecht weer is op de afgesproken dag?

Met slecht weer bedoel ik dat er veel neerslag of harde wind wordt verwacht. Wanneer er slecht weer wordt voorspeld, neem ik enkele dagen voor de geplande afspraak contact met jou op om deze te verzetten. Wanneer er slechts buien worden voorspeld kunnen we samen besluiten om de shoot enkel in tijd wat te verschuiven om deze toch door te laten gaan. Houdt er wel rekening mee dat het voor het resultaat het mooist is wanneer jouw paard droog op de foto gaat. Het is aan te raden om hem van te voren op stal te zetten zodat hij kan drogen of roog blijft.

 

Kan ik een fotoshoot afzeggen?

Wanneer je uiterlijk 2 weken van te voren aangeeft dat de shoot niet door kan gaan, is dat geen probleem. Zeg je de fotoshoot binnen 1 week voor de afspraak af, dan breng ik 50% in rekening. Wordt er binnen 24 uur voor de afspraak afgezegd of kom je niet opdagen? Dan breng ik het hele bedrag in rekening.

Als jij of je paard ziek bent geworden, dan verzetten we de afspraak uiteraard kosteloos. Het is wel fijn wanneer je mij dit zo snel mogelijk laat weten.

Hoelang duurt de fotoshoot ongeveer?

De meeste paarden zijn het stilstaan en poseren over het algemeen na een half uur goed zat. Merken we dat jouw paard al eerder onrustig wordt dan gaan we een stukje aan de wandel of lassen we een pauze in waarin het paard even kan uitrazen of grazen. (denk aan een doekje om zijn mond daarna weer groenvrij te maken). Eigenlijk ga ik door tot zolang jouw paard het nog leuk vind. Wees niet bang dat er geen resultaten zullen zijn wanneer dit al na 10 minuutjes is, ik schiet veel foto's achter elkaar. 

Mijn paard werkt niet mee en is aan het klieren, wat nu?

Allereerst heb ik engelen geduld, dus daar hoef je je al niet druk om te maken. Ik weet dat ik met dieren werk en deze zijn nou eenmaal bewegelijk. Daarnaast geeft het eigenlijk de mooiste resultaten wanneer een paard zich zo vrij mogelijk kan bewegen. Wat misschien klieren vind, vind ik juist prettig omdat je paard dan geen suffe blik heeft. Probeer je paard dan ook deze ruimte te geven, hij mag gerust alle kanten op kijken. Wanneer ik het paard in een bepaalde houding wil hebben, heb ik hier zo mijn trucjes voor en geef ik dit bij jou aan.

Ik wil meerdere paarden op de foto, kan dat?

Zolang de paarden daarin mee werken is het uiteraard geen probleem. Kunnen de paarden het niet zo goed met elkaar vinden, dan heb ik altijd nog de mogelijkheid om van beide paarden los foto's te maken en deze laten met photoshop samen te voegen.

Hoe gaat het met betalen?

Enkele dagen voor de afspraak stuur ik jou nog wat laatste informatie en een tikkie met de afgesproken kosten. Deze dient uiterlijk de dag voor de fotoshoot betaald te zijn. Wanneer deze niet op tijd betaald is reken ik de afspraak als geanuleerd. (zie afzeggen fotoshoot)

Wil je toch liever de fotoshoot contact betalen, dan is dat ook mogelijk.

Waarom bewerk je de foto's?

Ik fotografeer in RAW, dat zijn grote bestanden met veel informatie in de foto. Deze foto is uiteraard nog niet klaar, je kunt het zien als de vroegere dia foto's. Ik bewerk de foto's 1 voor 1. Ik check tijdens het bewerken de belichting. kleurtemperatuur, oneffenheden en werk zonodig storende elementen weg. 

Hoe krijg ik de foto's te zien?

Nadat ik alle foto's uitgezocht heb en de technisch mislukte daar tussen uit het gevist, stuur ik jou een link naar een digitaal album. In dit album staan alle onbewerkte foto's voorzien van een groot watermerk. Uit deze foto's kun jij kiezen welke foto's je bewerkt wilt hebben.

Waarom krijg ik niet alle foto's te zien?

Met het selecteren van de foto's ben ik erg kritisch. De foto's met gesloten ogen, dubbele foto's of foto's die niet helemaal scherp zijn worden verwijderd. Foto's die niet meer in de selectie staan, heb ik er bewust uitgelaten. Deze zijn verwijderd en kunnen niet worden nagestuurd.

Waarom moet ik eerst foto's uitkiezen voordat je ze bewerkt?

Het bewerken van een foto kost tijd. Tijdens de fotoshoot maak ik heel wat foto's. Het is voor mij geen doen om deze eerst te bewerken voordat ik jou de foto's uit laat kiezen. Omdat ik begrijp dat het zien van de RAW foto's best tegen kan vallen, stuur ik altijd 1 bewerkte versie mee. Hierdoor krijg jij een goed beeld van de uiteindelijke resultaten. 

Krijg ik geld terug als ik minder foto's kies?

Nee, het afgesproken tarief is voor de shoot inclusief het aantal gekozen digitale bestanden. Ik werk met verschillende pakketten, van te voren kun je dus altijd een pakket kiezen met een minder aantal bestanden en een lager tarief.

Hoe ontvang ik mijn foto's?

Meestal stuur ik tijdens het bewerken al foto's via whatsapp. Hierbij gaat echter veel van de kwaliteit verloren. Nadat alle foto's bewerkt zijn verstuur ik deze in 2 formaten toe, op webformaat voorzien van een klein logo en op hoge resolutie zonder logo. Ik verstuur de foto's via Wetransfer naar het door jou opgegeven emailadres. Het is aan te raden om deze foto's via een pc of laptop op te slaan. De bestanden zijn namelijk erg groot. Je kunt de download link zelf onbeperkt naar iedereen doorsturen. Let er wel op dat de link maar 1 maand geldig is, hierna verwijderd Wetransfers hem zelf.

Tip: Maak een backup van je foto's!

Worden de uitgekozen foto's afgedrukt?

Nee, de foto's die bij de shoot in zitten ontvang je als digitale bestanden. Degene in hoge resolutie kun je zo vaak en zo groot als je wilt laten afdrukken bij een drukkerij naar keuze. Wil je graag dat ik het afdrukken voor je regel? Dat kan, ik werk samen met een drukkerij waarvan ik een leuke korting mag aanbieden. Laat mij dit even weten, dan hoor je van mij de mogelijkheden en prijzen.

Ik heb per ongeluk een verkeerde bestandsnaam doorgegeven en dus een andere foto ontvangen, wat nu?

Dit is erg vervelend, je had je uiteraard op de foto verheugd. Ik kan je de juiste foto alsnog toesturen tegen het nabestel bedrag welke je op mijn tarieven pagina vindt. Je hebt geluk wanneer ik per ongeluk een verkeerde foto door stuur. Van zelfsprekend ontvang je van mij alsnog de juiste foto.

Heb je geen antwoord gekregen op je vraag?

Stuur mij je vraag toe via onderstaand contactformulier of via whatsapp en ik geef je zo snel mogelijk een antwoord.